Ruim 9 procent van Cranendonckse jongeren in jeugdzorg

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
Foto: Pixabay

Het aantal jongeren dat jeugdzorg krijgt, stijgt vanaf 2015. In dat jaar kregen 380.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. Vorig jaar, in 2018, waren het er 428.000. In Cranendonck zit 9,11 procent van de jongeren in de jeugdzorg.

Van alle jongeren tot 23 jaar in Nederland kregen 428 duizend jeugdzorg in 2018. Dat is bijna 1 op de 10 jongeren. Vooral jongeren uit gemeenten in Limburg en het noordoosten van ons land krijgen vaak jeugdzorg. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Jeugdzorg, het geheel van jeugdhulpjeugdbescherming, en jeugdreclassering, is bedoeld voor jongeren tot 18 jaar en kan verlengd worden tot 23 jaar. Ruim 15.000 jongeren met jeugdzorg waren 18 jaar of ouder. De verantwoordelijkheid voor jeugdzorg is in handen van de gemeente.

Het CBS heeft de cijfers van alle Nederlandse gemeenten op een rij gezet. Bij Cranendonck zien we dat 1,04 procent van de jongeren onder de categorie ‘jeugdbescherming’ valt. Jeugdbescherming is een maatregel die de rechter dwingend oplegt. Het doel van de kinderbeschermingsmaatregelen is het opheffen van de bedreiging voor de veiligheid en ontwikkeling van het kind. Een kind of jongere wordt dan ‘onder toezicht gesteld’ of ‘onder voogdij geplaatst’.

In de regio

Wat betreft jeugdhulp scoren twee nabijgelegen gemeenten nog een stuk hoger. In Weert ligt het percentage van jongeren in de jeugdhulp op 13,7 procent. Dat is in Valkenswaard 11,53 procent. In gemeente Heeze-Leende is ligt het iets lager dan in Cranendonck. Daar is het percentage 8,6. In gemeente Someren is dat 7,58 procent.

Het laatste nieuws uit Cranendonck ontvangen? Meld je aan voor de NIEUWSBRIEF