Het ontstaan en de vorming van Cranendonck

Cranendonck is de gemeente die bestaat uit de dorpen Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Gastel, Maarheeze en Soerendonk. In totaal bestaat de gemeente uit ongeveer 21.000 inwoners.

De gemeente Cranendonck is een heel jonge gemeente. Pas in 1997 is het ontstaan. Toen werden de gemeentes Budel en Maarheeze samengevoegd. De omliggende dorpen, die nu samen één gemeente vormen, hebben altijd al veel met elkaar te maken gehad.

Het verhaal gaat dat in het jaar 714 bekend werd dat Budel was overgedragen aan de abdij van Chèvremont bij Luik. Karel de Grote bevestigde dat zijn opa Pippijn de Middelste of Van Herstal vlak voor zijn overlijden de bezittingen had overgedragen.

kasteel-cranendonck

Landgoed Cranendonck werd viel in 1938 in handen van gemeente Maarheeze. De villa, Kasteel Cranendonck, werd destijds als gemeentehuis in gebruik genomen. Zo werd Cranendonck het bestuurlijke centrum.

Nadat de gemeentes Budel en Maarheeze zich samenvoegden, droeg de gemeente in eerste instantie nog de naam Budel. Pas na een jaar werd Cranendonck aangenomen.

Vlag Cranendonck

De Duitse adelaar en de hoorns (afkomstig van de Cranendonckse familietak Van Horne) in het gemeentewapen, de kraanvogel en de huisstijl van de gemeente Cranendonck (een kraanvogel in groen en oranje) verwijzen naar het ontstaan en ouderlijke bestaan van de gemeente.