Voor ieder wat wils tijdens Musique Spectaculaire 2016

Foto:

Van pop tot klassiek en van jazz- tot dancemuziek. Op de vijfde editie van Musique Spectaculaire in Maarheeze komt het allemaal voorbij. Muziekvereniging De Poort van Brabant is druk bezig met de voorbereidigen van het driejaarlijkse evenement.

 

Op twee avonden 2000 mensen entertainen. Dat is volgens Sraja Weijers, een van de organisatoren en artiesten, op vrijdag 18 en zaterdag 19 november het doel. “We zijn nu druk bezig met repeteren”, zegt ze. “Maar voor ons wordt het de laatste dagen pas echt spannend. Maar als het eerste optreden, op vrijdag, erop zit, dan is het een stuk ontspannender. Dan leven we toe naar de afterparty op zaterdag.”

 

Musique Spectaculaire is volgens Weijers zo groot geworden dat ze niet anders kunnen dan het concert om de drie jaar plannen. “Er komt heel veel voorbereiding bij kijken en het is niet te doen om zoiets ieder jaar te organiseren.” Het blijkt dus heel populair te zijn onder de mensen in Maarheeze. Maar ook veel mensen buiten het dorp en de gemeente komen een kijkje nemen. Zo verwacht de organisatie ook bezoekers uit Valkenswaard en Eindhoven. “Veel leden die optreden komen uit de regio buiten de gemeente. Daardoor komen er veel vrienden en familie van hen kijken. Zowel jonge als oudere mensen”, vertelt Weijers. “Hierdoor valt het voor ons ook niet mee om het voor iedereen leuk te laten zijn. Maar we hebben voor ieder wat wils. Heel veel verschillende muziekgenres komen voorbij.”

 

In totaal staan er zo’n 150 artiesten op het podium. Twaalf solisten en drie groepen. Een van die groepen is het Groot Orkest. Zij vullen de bühne met 50 muzikanten. En mocht je denken dat een orkest niet samen kan gaan met dancemuziek, dan heb je het volgens dirigent Patrick van Zutven mis. “Het wordt voor ons heel spannend. We zijn nummers aan het repeteren die straks, in de laatste week, ondersteund worden door dancemuziek”, legt Van Zutven uit. “We hebben ze nu gerepeteerd zonder die muziek. Voor mij wordt het straks tijdens het optreden heel spannend en ik moet gruwelijk goed opletten. Het is iets nieuws, we hebben het nog nooit gedaan met dit orkest. We hopen op sensatie in de zaal.” Van Zutven heeft al een heleboel optredens meegemaakt als dirigent, maar Musique Spectaculaire is voor hem ook een groot project. “Ik ben er druk mee bezig en kan er soms ook wel wakker van liggen.”

ms-2013-1

 

Dirigent van de Slagwerkgroep, Ron Colbers, maakt zich in tegenstelling tot Van Zutven niet zo druk. “Dit vak is niet alleen mijn hobby, maar ook mijn beroep”, legt Colbers uit. “Ik ben soms wel tachtig uur in de week bezig met dirigeren en heb op veel grotere podia gestaan dan dit. Dit ben ik wel gewend.” Maar dat betekent voor Colbers niet dat hij achterover kan gaan hangen om de groep, die bestaat uit negen jongens uit Maarheeze, te laten slagen tijdens het optreden. “Met deze groep werk ik nu ongeveer anderhalf jaar samen. We hebben een aantal optredens gedaan, maar voor Musique Spectaculaire ligt de lat wel wat hoger.” En dat komt onder meer omdat ze veel verschillende liedjes spelen. Met enkel slagwerkinstrumenten willen ze een aantal bekende popnummers laten horen. “Het is heel speciaal om een eigen essemble te spelen. We hebben samen bedacht welke nummers we willen spelen. Het is ontzettend gaaf om te horen hoe anders die klinken door slagwerk.”

 

Nog een maand en dan brengen alle artiesten hun kunsten ten gehore in De Smeltkroes in Maarheeze. Voor het concert zijn nog kaarten beschikbaar.